傳媒訪問

曾鈺成:不會參選特首

2013年6月10日《am730》專訪

am專訪立法會主席曾鈺成(圖)早前公開為行政會議職能「把脈」,外界質疑他另有所圖,甚至揣測他為染指下屆特首鋪路,但他接受本報訪問時表明心跡,不會參選行政長官,下屆立法會選舉亦不會尋求連任,實行徹底「裸退」,他自言若有所求,便會有很多顧慮及包袱,更重要原因,是寧可他日塵歸黃土時,公眾對他仍保持幻想,勝過蓋棺論定質疑他「好唔掂」。

文:鄭秀韻 攝:林振東

被視為開明建制派的曾鈺成,不時發表有別於保守派的意見,一些言論在建制圈子中可能亦未必討好,他自嘲「整整吓我好似變咗民主派」,但他很清楚自己的位置,「我最好㗎啦,因為我已經『本pair』,我下屆都唔選囉,所以我唔使擔心,咁我咪噏囉。」

若有所求便會有顧慮包袱

他進一步清晰表態,「我乜都唔選㗎啦,2017年我70歲啦,選乜鬼吖!」記者用緬甸反對派領袖昂山素姬向他旁敲側擊,昂山素姬近日表明有意在兩年後以70歲之齡角逐總統,他指有留意這則新聞,並笑言對方較他更年長,但他說,「年齡當然係問題,同埋如果我有所求,不論選立法會、或選行政長官做一官半職,我就會好多顧慮、好多包袱,有啲嘢我就要諗過先,要諗講一句說話係咪有利於下個選舉,咁樣會有好多掣肘。」曾鈺成去年曾考慮參選特首,最終打消念頭,他說,「我舊年話唔選,我『三無一有』(三無包括無人脈、無班底、無勇氣),我有啲自知之明,你問我,我情可冇做到(特首),跟住到我死嗰日,啲人都話當日如果曾鈺成做咗可能都幾好㗎,好過真係勉強去做(特首),跟住哎唷,(啲人話)仲以為佢好掂,原來仲差,咁就死啦!」他否認影射某人,笑言「只係講自己」。曾鈺成近日提出應檢討行會架構的言論,一石擊起千重浪,他澄清其講法並非指行會今不如昔,「我係話因為當時抄八十年代,依家時移世易……」八十年代起草《基本法》時,行會完全照搬當時行政局的一套,他列舉一個他認為可笑的例子,「以前行政局規定如果港督唔照行政局多數意見,要紀錄在案,向倫敦解釋,但今日冇呢個作用,基本法(將呢個規定)寫低,如果行政長官唔按行會多數意見做決定要紀錄在案,但紀錄在案做咩?俾北京睇?你想俾佢睇,香港人都鬧你呀。」

不清楚行會發揮何作用

他說得很白,「到底行會要發揮咩作用?其實我唔覺得好清楚,有人話基本法寫得好清楚,協助行政長官做決定,即係咩意思呀?點協助?好多諮詢委員會亦協助行政長官決定,點解要有個行會?」他續說,「大家依家唔知行會做乜,所以我認為值得探討,尤其當我哋準備走向普選時更加要諗,到第日行政長官普選產生、立法會全部普選,一個完全委任產生嘅行會,到底應點處理,呢個係好合理嘅問題。」曾鈺成早前提出應探討是否繼續「集體負責制」及「保密制」兩大原則,「政府認為唔掂得,但如果行會要幫手箍票,要諗呢兩條原則係咪完全唔郁得?唔郁得點幫你箍票?」在董建華年代出任行會成員的曾鈺成說,「我當時係民建聯主席,入行會箍民建聯票,但政府傾緊時係保密,我點能返去同兄弟商量?拍板後要集體負責,立法會辯論表決時,民建聯根本唔係咁睇,我有乜辦法?唯有申請豁免跟政府投票,完全箍唔到……依家行咗十幾年嘅現實,係往往政府已經定咗,然後先拉政黨票,咁就難搞……」

問責制起不到作用

對於問責制,他亦認為起不到作用,「2002年引入問責制時,當時好幾位主要官員同我講,一個係曾蔭權,一個係梁錦松,佢哋好雄心萬丈,曾蔭權同我講,當時諗法係問責官員要拉市民票,當時有主要官員同我講,佢哋去開居民會,甚至搵局長落去開居民會……曾蔭權有此豪情壯語,佢話如果政府政策爭取到市民多數支持,我睇你邊個政黨敢反對……」曾鈺成說,相信政府當時搞問責制,是想以民意迫政黨,「結果邊有落到區呀……於是返回老路,有咩事走嚟扭我哋幫手,一直維持到今日都係咁,有難啃嘅就捉住建制派,夠票就睬你都傻,返番咁嘅局, 問責制即係咩意思?政治任命係咩事?起唔到作用。」

限奶令港人港地博掌聲曾鈺成:政府無能力好論盡  

特首梁振英上台後,民望長期處於低位,新政府開局至今舉步維艱,弊端頻呈,立法會主席曾鈺成認為,弱勢政府無能力推行長遠對社會有利的政策,只能推一些為博取即時掌聲及平息民憤的措施,「限奶令」及「港人港地」便是例子,他形容政府這種心態「好論盡」,並道出另一矛盾及諷刺現象,他指梁振英是歷來最強調「內交」的特首,但這些民粹措施卻令兩地人民關係處於歷來最緊張時刻,他認為需要警惕。 文:鄭秀韻 攝:林振東

社會對梁振英極不信任,令政府不敢觸碰爭議議題,曾鈺成接受本報訪問時表示,「呢個係一個好令人擔心嘅問題,當一個政府民望低時,一啲如果好大爭議(政策)唔做唔得,但佢唔做,咪做一啲博到一時掌聲嘅嘢……」其中一例為「限奶令」,他指出席一些國際聚會時亦聽到微言,「因為呢件事從理念上,同我哋相信市場、相信自由經濟、(香港)一個開放社會背道而馳,限奶令影響可能未必好深遠,如果問題已經紓緩咗,咪撤銷囉!」但「港人港地」更令他關注,並質疑是否深思熟慮的政策,「呢個對香港長期經濟政策好大變化,有幾深遠影響我有啲疑問,因為一講可以講三十年……」

憂政府弱勢只做短期政策

首兩幅位於啟德的「港人港地」由中資財團投得,亦惹來質疑政府益中資的說法,曾鈺成認為這是另一回事,「你可以話政府弱勢時遇到嘅問題,但就算冇呢啲,呢個係咪一個明智嘅政策?」他續說,「令人擔心嘅係如果政府弱勢,冇能力推行長遠對社會有好處嘅政策,唯有只能做instant gratification(即時滿足)、短期去平息一啲怨憤嘅政策,唔止梁先生係咁,曾蔭權後期都係咁……跟住處理社會矛盾,每樣都會引起好大爭議,一有爭議就唔做,做博取即時掌聲,呢個好論盡!」

梁振英重內交 兩地關係反緊張

近年中港矛盾加劇,香港掀起一股抗拒內地人的情緒,曾鈺成對此亦關注,「講句公道話,內地人係咪只帶俾香港人麻煩?如果閂閘唔俾內地人嚟,你估香港即刻天下太平、大家安樂?一話係好唔掂?梗係好唔掂啦,大家都知㗎……」但他質疑政府及社會無做任何消解矛盾的工作,「反而政府出限奶令、(雙非孕婦)零配額,形成印象係咪加強香港人對內地人嘅抗拒?呢點我覺得係有啲矛盾,梁先生係三位行政長官中最強調內交嘅……」他指梁振英於去年10月到立法會發表治港理念時曾強調,香港不能視中央任何對港政策,內地人亦會必然支持,「但偏偏實踐上,似乎依家造成香港人同內地人關係比過去任何時候都緊張,我覺得要警惕。」

梁振英一直被質疑是地下黨員,但曾鈺成不認為梁振英是中港矛盾加劇的源頭,「依家係民間矛盾,係香港一般市民同內地人矛盾,甚至唔係政府,唔係香港人對內地政府抗拒……」至於與「西環治港」的印象是否有關?「西環治港嘅講法,我覺得喺政界有啲影響,係炒起,但一般市民唔係覺得中聯辦喺香港嘅存在,影響、威脅到日常生活。」

自言香港中國人 冀國家發展愈好

香港人現時針對及排斥內地人,他希望只是一段時間的現象,希望會慢慢過去。至於本土意識抬頭,會否演變成「去中國化」,曾鈺成指現時難下結論,要視乎內地及香港的各自發展,但他說,「一種思潮、一種情緒出現氾濫,總有社會原因,冇人可以用粗暴方法或消極政策將佢撲滅壓制……」他又說,「我作為香港嘅中國人,只希望國家發展愈嚟愈好,真係做到(前總理)溫家寶所指,人生活得有尊嚴,或做到(前國家主席)胡錦濤所講,香港人亦分享到作為中國人嘅榮耀,如果真係做到咁,所謂本土意識咪會削弱、會減弱囉,調轉如果內地發生好多事,的確令香港人感到好唔願意認同嘅……」

支聯會以「愛國愛民」為今年六四24周年的主題,結果引起軒然巨波,身為愛國陣營第一大黨、民建聯創黨主席的曾鈺成說,「之所以有咁嘅矛盾,係因為支聯會亦將愛國愛民作為口號,如果愛國係大家棄如敝屣,佢點會攞呢樣出嚟?」但他認為,政府不應立足於壓抑意識、或批判反對愛國思想,「要打壓咁就錯,咁你贏唔到人心,應該反省點解發生咁嘅事……」他指去年反國教浪潮時亦曾提出,特區政府與中央同應反省,「點解香港回歸十幾年,忽然會有咁強烈反對國民教育思潮出嚟,如果將佢睇成敵對要打壓,完全冇好處。」對於中央至今未向無證的泛民主派發還回鄉證,他認為中央應盡量開放,讓守法的人士堂堂正正返內地,「你向一部分人閂門,打成唔受歡迎,唔俾嚟,咁唔公道……直選議員全部都冇外國護照,係地地道道中國人, 點能夠唔俾佢哋返內地, 一早應該做。」

佔中屬小事 憂無普選難管治

曾鈺成一向主張「大和解」,並極力推動2017年落實普選,但面對當前中港互不信任,他直言要普選成事有困難,「係難㗎,正正係咁,我希望各方真正想見到有普選嘅人,應該幫手解呢個結,唔好個結愈拉愈緊……」他不無感慨說,「可能係天意,個天有意作弄香港人,唔俾我哋啲嘢行得太順利!」

問他如何創造條件,他只說事在人為,「大家都睇到呢個大局,大局係2017年一定要普選成功,如果2017年普選搞唔成,對香港好壞,從呢個角度出發,各方都應該採取務實、理性態度嚟凝聚共識,個個都話香港人好務實、好實際,有乜理由做唔到呢?」

建制派已開動輿論機器抗擊佔領中環行動,但曾鈺成認為佔中只是小事,他只擔心政改原地踏步, 「如果解決到2017問題、如果佔中帶頭人亦滿意2017安排,就冇佔中,如果搞唔掂,就唔止佔中咁簡單……」他並道出與建制派中人的不同看法,「佢哋覺得冇(普選)咪冇囉,搞唔掂咪冇囉,有乜咁大不了,我覺得唔係,如果2017搞唔掂,香港好難管治,佔中就好小事,就算佢唔搞佔中,到時都唔掂。」

6be73-130610am730-25e425b8258d25e6259c258325e5258f258325e9258125b825e7258925b925e925a62596

b056c-130610am730-25e425bd259425e425b825ad25e525b125ac25e525b0258f25e425ba258b25e62586258225e7258425a125e6259925ae25e9258125b825e9259b25a325e725ae25a125e625b225b

20130610_AM730_3

1 reply »

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s