與我聯絡

電郵/Email: info@tsangyoksing.hk

電話/Tel :2104 3013

郵寄地址:香港上環郵政局郵政信箱33405號

Address:P.O. Box 33405, Sheung Wan Post Office, Hong Kong

Facebook : www.facebook.com/tsangyoksing

Youtube: www.youtube.com/JTVChannelTYS

4 replies »

  1. ++++
    立法會錯誤計算不足法定人數,主席曾鈺成因此宣布流會。曾鈺成事後表示,唯一核對是否有足夠議員在席,就是錄影畫面,秘書處同事亦會向有關議員核對,當時是否在席。

    曾鈺成表示,當他宣布休會後,若明天開會就是新會議,需要有足夠時間通知議員,但現時並無足夠時間,又說目前的情況滿足不到召開緊急會議的標準。

    曾鈺成又說,無理據判斷餘下時間,是否足以審議版權修訂條例草案,要視乎議員有否認真參與辯論。
    ++++

    If the above news are true, you are so naive and so stupid.
    Hi-tech can help to count rubbish in legco, such as octopus and other electronic devices.
    If you do not have such knowledge, you have to consult your friend 楊偉雄.
    Do not sit on your brain and do nothing.

    喜歡

  2. 曾先生:很多謝你一直以來那麼愛香港。雖然工作困難,絕大部分時間付出和結果都未能盡如人意。然而對講實話做實事既執著現今香港政壇能做到的相信少於五人。可能往後6個月不確定性較多,還請你繼續擇善固執。最後可以請你在往後既文章討論一下香港政務官體制問題和教育問題(尤其係中小學教育)?或者最近很少人討論,但是現在社會出現的問題也可能根本上和這兩個議題密不可分。

    喜歡

  3. 曾先生:很多謝你一直以來那麼愛香港。雖然工作困難,絕大部分時間付出和結果都未能盡如人意。然而對講實話做實事既執著現今香港政壇能做到的相信少於五人。可能往後6個月不確定性較多,還請你繼續擇善固執。最後可以請你在往後既文章討論一下香港政務官體制問題和教育問題(尤其係中小學教育)?或者最近很少人討論,但是現在社會出現的問題也可能根本上和這兩個議題密不可分。

    喜歡

  4. 解決香港住宿問題

    上星期,港府突然劃一加15%稅,樓市即時靜了下來,投資者會睇定D,用家計完數,只要覺得將來會升過15%,都會入市,理由係始終要用,地產佬呢句謊話,將來會害死好多人,而且,呢15%大家都知不會永遠,地產商絕對可以等到政府收手,甚至幫業主出埋15%,死的只會是二手樓,唔係地產商,因為二手樓業主俾唔起15%。各大小傳媒、學者討論住屋、劏房問題,都講左N年,奈何樓價卻越升,港人住的環境越來越差,不論是劏房戶定私樓戶,普通人或基層人均住的面積,降到約40幾平方呎,呢個問題,大家都知,政府都好清楚,大家都知香港人住宿好無尊嚴,一家四口住在110呎的地方,真係好慘!但政府的辣招,出左好多次,但總是解決不了問題。因此,今日我想攤開黎講。

    政府、地產經常都講,只要增加土地供應,樓價自然會下跌,但我卻說,呢個理論到今天已不成立了!點解?因為現在的地產商太有錢了,唔同10幾20年前。香港地貴,眾人皆知,政府一年可以拿幾多塊地出黎,你出20幅,各大小地產商就買哂你20幅,你出100幅,佢有錢買哂你100幅,而且,現在唔單止係香港地產商買,中國地產商更厲害,我相信,他們富有的程度,是可以買起成個香港,而且有些還有阿爺係背後支持,無限子彈的!最近香港頻頻出現新地王,就係呢個原因。你話佢咁高價搶番黎,只要佢控制住成個價,日後貴一貴都有人買,遲D咪80呎一個單位,只有睡床,廚房都唔煮食,不如cut埋佢,設個公共廚房,有個共用空間,沙發、餐台大家share,再計番入你的實用面積,地產商再同你講增進鄰里關係,有新賣點啦!

    要解決香港樓市問題,修改法例係一個非常好的方法,可參考鄰埠澳門的造法。法例規定房間最少9m2,主人房12m2,呢D就係讓市民住得有尊嚴的造法,或者可以再加埋大廳面積最少m2、T0單位不能佔整個住宅項目20%以上,廁所、廚房也要有齊各功能的法例要求等。咁樣,好多人會即刻問,D樓咪變到仲貴,市民點買呀?我話你知,呢個先係市民的出路,市民買唔起,地產商也賣不出,每個咁樣的單位,最少也要3~400呎,面積無得減,又要滿足到市民荷包,唯有減呎價,呎價減了,樓價自然回落,市民也住得舒服D。其他人亦會問,買左T0樓的,咪即時死?對,係好痛苦的,但唔通就因為咁,要令到一代一代的香港人越來越折墜嗎?假若政府推出此方法,必定受到地產界、買左樓既鬧到出彩,隨時整個樓市爆破,但放呢個炸彈的,不是政府,因為可以控制市場價格的,已經係大到政府不敢得罪的地產商了,他們話你值就值,不值就不值。所以樓市泡沫爆破,唔好怪政府!政府也不必擔心地會無人買,香港地產商不買,國內的也會買,他們不是錢多,而係收到阿爺的命令,要拿番個話事權ja。

    喜歡

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s