傳媒訪問

曾鈺成方案 沿用八分一門檻 利泛民入閘

2014年9月12日 《AM 730》 專訪

人大常委會對普選一錘定音後,泛民主派態度強硬,政改成事機會看似渺茫。一直力促政制向前走的立法會主席曾鈺成未言絕望,會繼續盡力尋求共識機會,他並拋出一個提名程序前的入閘方案,建議沿用選舉委員會的模式,只要在1,200人的提名委員會中取得八分一支持便可入閘參選,各參選人並透過電視辯論比併政綱,進行一場面向全港及中央的真正選舉,然後才讓全體提委決定誰人可出閘做特首候選人。他承認這個方案是讓泛民有機會參與,並回應泛民指人大決定「倒退」的批評,認為是「進步」並值得考慮的建議,但他仍未與泛民商討,坦言泛民現時「怒氣沖沖」,待佔中過後才找尋合適時機向泛民遊說。 記者:鄭秀韻 攝影:林振東

不言絕望 嘗試搵出路

曾鈺成日前接受本報專訪時表示,不評估政改方案獲通過的機會,只說:「梗係知道難!」早前承認過去想法可能太天真的曾鈺成說,「從一開始大家都知道困難,最天真嘅人亦知道困難!」中央與泛民均企硬,呈現眼前的明顯是一個死局,但他說,「我又唔係咁悲觀,大家都要繼續嘗試去搵出路……」他又說,「絕望係冇意思架,一日未曾拉倒,一日都要盡力想辦法,絕望、放棄係冇意思!」

他認為,關鍵在於中央與泛民是否有真正意願希望在2017年落實普選特首,「我希望大家繼續傾,唔好拉倒,如果雙方根本已經死心,咁冇得好講,任何人都做唔到嘢。」那麼雙方是否已死心?「我希望未啦!」他繼而說,「我唔知,因為從邏輯嚟睇,如果真係拉倒,大家都輸……有人話原地踏步對中央冇咩壞處」,但他不是這樣看,「中央一路話有誠意2017年落實普選特首,如果最後唔成功,點都係一個挫折……」「如果雙方仲有意願,大家都要搵一啲覺得有得傾、值得傾嘅議題。」他以提委會的提名程序為例,認為是值得探討的議題,希望泛民不要完全杯葛第二輪政改諮詢。對於坊間猜測政府可能放風拋出一些「啃得落」的特首人選,讓市民接受「袋住先」,曾鈺成認為,不能單以人選來遊說泛民接受方案,「淨係咁唔得,因為泛民都要考慮實際嘅制度,今次就話呢啲人選,咁下次點?你都要諗以後點……」

方案無牴觸人大決定

要讓泛民願意重返談判桌,總要提供一些「甜頭」,他拋出一個入閘方案,建議提委會沿用選委會模式,「全部十足十照做,維持八分一提委可以提出一個人,提晒啲人後,照足以往run一次,只要(攞到)八分一(支持便可)入閘,就可以發表政綱。」他假設泛民何俊仁繼續出選,並假設梁振英、葉劉淑儀及梁錦松落場,4人一同競逐,「香港人今次一樣睇電視,睇1,200人(提名)選出最少2個,最多3個出嚟,然後俾香港人(一人一票)最後話事,係咪進步?」至於1,200人在最後提名階段如何投票,他建議一人最少2票、最多3票,假設有4名參選人,提委對各人逐一投票,任何參選人只要獲過半數支持票便可出閘,假若少於2人或多於3人入圍,則宣告無效。他強調,這個建議方案同樣由1,200名提委以過半數方式提名2至3人出閘,並無牴觸人大常委會的決定。

曾鈺成無透露何時想出這個方案,只說聽到一些意見而有所啟發,「聽到泛民最強烈不滿係話(人大決定)倒退,因為佢哋連出嚟競選嘅平台都冇咗,以前(07年)仲有梁家傑同曾蔭權,上屆(2012年)何俊仁同兩個高佬(梁振英與唐英年)辯論,(以後)冇晒……」他認為,泛民最擔心是即使能夠入閘,「之後無聲無氣篩走佢哋」,他指其方案最吸引的環節,「係之前嗰part(提名程序前)照足以前,俾泛民有參與機會。」

對於方案是否有力遊說泛民接受,他說,「夠唔夠,我絕對唔敢講」,但認為泛民值得考慮,「我會積極睇,佢哋(參選時)亦面向中央,等中央政府睇……有人問你會唔會出嚟叫平反六四?佢都要答,你第日做特首,如果中央任命你,你叫唔叫結束一黨專政?叫唔叫平反六四?香港人睇你,中央都考梗你,睇你答得得唔得體,係咪令中央滿意,或者收貨呢。」

未向泛民摸底 不怕見光死

他指提出「曾鈺成方案」是其個人想法,未有機會與中央官員討論,亦未向泛民摸底,「完全未有時間搵泛民傾,等完晒先,大家都怒氣沖沖,傾咩?等佔中後先囉。」不過,他曾與39名早前發出聯署聲明的班底反映其方案,他引述他們的想法,「佢哋話依家冇用,拋出嚟同泛民傾?

冇人有興趣同你傾」,並認為此時拋方案只會「見光死」,但他笑言,「我又唔係好怕見光死,講道理啫。」

20140912_AM730_3

不鼓勵罷課 曾鈺成:學生要思慮

學生罷課事件引起爭議,教育界出身的立法會主席曾鈺成說,學生關心政治是好事,雖然後生仔較易衝動,但他認為應正面看事件。他強調,不會鼓勵或鼓吹學生罷課,但認同部分大學校長所說,學生應考慮清楚及明白後果,「喺學校環境,或一班學生一齊,有所謂peer pressure(同儕壓力),大家諗清楚,教師、校長亦應以諄諄善誘態度同學生講清楚。」

20140912_AM730_4

月中與長毛對談資本論

另外,曾鈺成與立法會議員梁國雄將於本月25日在中大公開對談(圖),講題為「廿一世紀資本論」,取材自法國經濟學家Thomas Piketty著作《Capital in the Twenty First Century》(《廿一世紀資本論》),此書今年4月出英譯本,甫出版便登上《紐約時報》暢銷書榜,在學術界引起極大爭議。曾鈺成與長毛兩位愛書人向來惺惺相惜,長毛不時向主席送書,主席以禮相待,月前逛書店買下兩本《廿》,一本送長毛,該書厚達近700頁,長毛笑言「以小博大」,因他送主席的書向來較薄。曾鈺成說,《廿》書閱讀進展很慢,只看了約三成,加上因左眼舊患下周一入院接受手術,笑言「實唔夠佢(長毛)講」。

52bab-141046143020173photo

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s